onsdag 21 november 2007

En bok för alla kristna!

Efter ett tags frånvaro på bloggen tänkte jag nu presentera en bok som jag anser vara så bra att alla kristna borde läsa den. Problemet är att den för närvarande endast finns på engelska. Planer finns på att översätta denna bok till svenska, jag hoppas att detta snart inträffar.

Men vad är det då för bok som jag talar om?
Jo, jag menar William Lane Craigs fantastiska bok "Hard Questions, Real Answers". Ni som brukar läsa Craig vet att det är en kristen filosof och teolog. Denna bok lämnar dock "det akademiska" till sidan, och Craig samtalar mer som kristen till andra kristna. Det är därför en lättillgänglig läsning boken erbjuder. Och områdena han tar upp är både intressanta och aktuella:

* Tvivel
* Obesvarad bön
* Misslyckande
* Lidande och ondska I
* Lidande och ondska II
* Abort
* Homosexualitet
* Kristus, den enda vägen

De tre första kapitlen i boken rör hur vi som kristna kan förhålla oss till tvivel, obesvarad bön och misslyckanden. Från kapitel 4 och framåt går sedan Craig in i de aktuella debatter som rör sexualitet, abort och pluralism. Jag ger bara ett exempel på bokens innehåll som handlar om misslyckande.

MISSLYCKANDE
Craig trodde länge att om man bara var i Guds vilja och levde rätt som kristen kunde man omöjligt misslyckas med det man företog sig. Han fick dock snart skäl att fundera djupare kring detta. Craig berättar om när han tog sin doktorstitel i Tyskland under den världskända teologen Pannenberger. Craig forskade här på Jesu uppståndelse som en historisk händelse och hans skriftliga arbete gick igenom utan problem. I Tyskland har man dock även en muntlig examen för att få ta sin doktor. Craig försökte under en längre tid att nå Pannenberger för direktiv i sin läsning, men lyckades inte få till något möte med den upptagne teologen. Till slut sa en redan färdig teol.dr att Pannenberger bara ställde frågor om sina egna böcker. Utan att ha fått tag på Pannenberger följde Craig direktiven från sin kollega (som redan doktorerat inför Pannenberger, och därför borde veta). Han läste allt av Pannenberger och såg till att kunna alla hans argument. Väl på den muntliga examinationen ställs inte en enda fråga om Pannenbergers böcker.

Craig blir underkänd trots att han var säker på att det var Guds vilja att han skulle doktorera i Tyskland får han snopet resa hem till USA igen med sin familj. Väl hemma upptäcker han att: oavsett detta misslyckande, är hans familj och vänner fortfarande där och stöttar honom. Detta fick honom att fundera på vad som egentligen är det viktiga i livet och hur han prioriterat sin tillvaro felaktig.
Ett år senare får han en ny chans. Craig beskriver i boken att han läser in alla viktiga personer i kyrkohistorien och samlar på sig meterhöga anteckningar som han till stora delar memorerar. Den muntliga examen går denna gång utmärkt och Craig blir dr i teologi under Pannenberger, med rätt prioriteringar i sitt eget liv.

Kapitlet innehåller givetvis mycket mer som understöds av Bibeln. Detta var dock bara ett exempel ur boken.


AVSLUTNING
Boken är väl underbyggd både teologiskt och filosofiskt och jag anser att boken är mycket bra för alla kristna att läsa. Speciellt skulle jag vilja se denna bok ligga på varje pastors och prästs skrivbord i detta avlånga land.

6 kommentarer:

Anonym sa...

"Planer finns på att översätta denna bok till svenska, jag hoppas att detta snart inträffar"....låter spämnnande.

Har själv boken "No easy answers" som tycks vara en äldre utgåva - med (exakt) samma innehåll, vad jag kan se......!?

(är det någon som läst en tidigare kommentar?)

Anonym sa...

Hej!
Precis som du säger är "No easy anwers" en äldre utgåva :)

Vilken tidigare kommentar funderade du över?

//Johannes

Anonym sa...

Skrev en liten fundering i kommentaren - den 13 november 2007

hälsar
rolf.ostlund@yahoo.se

Anonym sa...

Vet ni vilket förlag som planerar att ge ut den?

Jag hoppas också på en svensk översättning av J.P. Morelands nya "Kingdom Triangle". Den rekommenderas också för övrigt och vore en lämplig väckarklocka för kristna i Sverige.

Anonym sa...

För övrigt vill jag tacka för en bra blogg och sätter min tro till att besökarantalet växer.

Unknown sa...

Ett av kapitlena heter ”Kristus är enda vägen” och jag vill kommentera den ståndpunkten.


Hur man ska leva för att möjliggöra så att Skaparen i Hans nåd förser med Sin förlåtelse står det om i den judiska Bibeln och undervisades också av första århundradets Ribi Yehoshua – Messias - från Nasaret.

Den judiska Bibeln – t.ex. ”Hesekiel” 18 utlovar att Skaparen i Sin nåd ska ge Sin förlåtelse till dem och endast dem som gör sitt uppriktigaste att hålla direktiven i ”Moseböckerna”.

Skaparen kan inte ljuga och ändras inte, såsom det står skrivet i Malakhi 3:6 i den judiska Bibeln!

Ribi Yehoshua – Messias - levde och praktiserade direktiven i ”Moseböckerna” med ett uppriktigt hjärta, han dog oskyldig och blev ett offer. På grund av detta kan den perfekta Skaparen ge Sin förlåtelse för de tillkortakommanden (i att hålla direktiven i ”Moseböckerna”) hos alla de som gör sitt yttersta i att följa Skaparens direktiv i ”Moseböckerna” (i enlighet med vad som står i ”Hesekiel” kapitel 18 (på hebreiska)) i den judiska Bibeln; samt hos dem som har medvetet brutit mot ett direktiv i ”Moseböckerna” - t.ex. brutit mot förbudet att äta fläsk - och upphör med sin överträdelse och istället börjar göra sitt bästa att praktisera alla direktiv i Moseböckerna icke-selektivt till det bästa av sin förmåga.

Det som står i den judiska Bibeln och det som första århundradets Ribi [Ribi var hans titel] Yehoshua –Messias- från Nasaret undervisade strider således mot den kristna frälsningssynen förespråkad på denna blogg.

Ribi Yehoshua – Messias – förespråkade att göra sitt bästa att praktisera Torah var den enda vägen!
Mer om honom finns att läsa på Netzarims hemsida