torsdag 20 september 2007

Kommentar till debatten mellan Leif och Roger (Johannes)

INLEDNING
Det var roligt att se Roger Viklund försvara sin tes om att Jesus aldrig existerat även här på vår blogg.
Viklund kritiserade både Stefan Gustavsson och Leif Svensson för att hänvisa till auktoriteter, vilket Leif svarade följande på:

Ämnar man bedriva forskning så befinner man sig i ett forskarsammanhang, där en ingående del består i en diskussion med andra forskare. När Roger skriver en bok om den historiske Jesus med intentionen att den ska vara ett inlägg i en historisk debatt får han räkna med att den betraktas i ljuset av detta och därmed blir vad tidigare forskare sagt om hans ämne i hög grad relevant.

Däremot menar jag att det finns anledning att ta det på allvar och om man instämmer i vad dessa forskare säger om ämnet har jag svårt att se något fel i att lyfta fram deras synpunkter. Dessutom är verkligheten sådan att i princip all forskning inom humaniora idag i mycket stor utsträckning bygger på vad andra forskare tidigare har sagt.


HISTORISK METOD ?
Jag tycker att Leif här slår huvudet på spiken i auktoritets frågan. Som jag nämnde tidigare var vi många som funderade över den historiska metod Viklund använder för att arbeta fram sin tes att Jesus aldrig existerat (eller, Nya Testamentets Jesus). Det är lätt att få uppfattningen att Viklund arbetar efter att titta på dateringar som fundament i sin historiska forskning. Men detta är att börja vid fel ände. Roger kanske nu kommer svara: Jag börjar inte alls där, Ni har missförstått mig.
Och det är givetvis möjligt att vi har gjort detta, för om sanningen ska fram är det svårt att få fram hur Viklund arbetar.

Historikern C. Behan McCullagh listar faktorer som historiker brukar använda för att testa historiska hypoteser:

1. The hypothesis, together with other true statements, must imply further statements describing present, observable data.

2. The hypothesis must have greater explanatory scope (that is, imply a greater variety of observable data) then rival hypothesss.

3. The hypothesis must have greater explanatory power (that is, make the observable data more probable) then rival hypotheses.

4. The hypothesis must be more plausible (that is, be implied by a greater variety of accepted truths, and its negation implied by fewer accepted truths) then rival hypotheses.

5. The hypothesis must be less ad hoc (that is, include fewer new suppositions about the past not already implied by existing knowledge) then rival hypotheses.

6. The hypothesis must be disconfirmed by fewer accepted beliefs (that is, when conjoined with accepted truths, imply fewer false statements) then rival hypotheses.

7. The hypothesis must be so exceed its rivals in fulfilling, conditions (2)-(6) that there is little chance of rival hypothesis, after further investigation, exceeding it in meeting these conditions.
(punkterna citerade från Reasonable Faith, William Lane Craig, s 183)
Vad innebär då allt detta?
Jo, kortfattat - i Rogers fall - innebär det att han måste vederlägga Jesus som en historisk person - hypotesen och ersätta den med en bättre mer trolig "Jesus har inte existerat" hypotes. Problemet är att han måste använda samma dokument som alla andra historiker för att göra detta. Roger vill här ta bort det primära dokumenten som finns i Nya Testamentet på grund av dateringarna. Men är det verkligen troligt att man kan arbeta på det sättet? Även om vi för samtalets skulle just nu accepterar de spekulativa dateringarna som Viklund presenterar, innebär detta att vi inte skulle kunna tro på det som står i dokumentet?

Den eminenta historiker Sherwin-White hävdar att källorna som behandlar den romerska och grekiska historien vanligtvis nedskrev en eller två generationer efter själva händelsen, ibland kan det handla om mycket längre tid. Ändå använder sig historiker av detta material som trovärdiga dokument för att få information[6]. Som ett exempel kan man ta de två tidigaste biografierna av Alexander den Store[7]. De är båda skrivna mer än fyrahundra år efter hans död, men ändå anses de av traditionella historiker vara pålitliga[8]. De fantasi fyllda berättelserna om Alexander den Store utvecklades inte förrän decennierna efter dessa biografier. Sherwin-White hävdar att två generationer är för kort tid för att skapa en legend utifrån en tidigare riktig historisk berättelse.

Jag ska nu inte fördjupa mig i något annat spår. Utan nöjer mig med att presentera denna modell som historiker använder för att testa en hypotes.

FOTNOT
6-8, Johannes Forsberg, Nya Testamentet - del 1, 2004

31 kommentarer:

Roger Viklund sa...

Hej Johannes!

Du är väl medveten om att jag redan i min replik till Leif Svensson tog upp detta med de sex (eller sju) punkterna du nu åberopar, i samband med att jag citerade historikern Richard Carrier? http://www.jesusgranskad.se/auktoritetstro.htm Carrier anser att enligt de kriterier McCullagh ställt upp vinner teorin att Jesus är en myt över teorin att Jesus var en historisk person på punkterna 2 till 5 enligt din numrering (Carrier anser att McCullagh använder punkt 1 som samlingsförklaring); att teorierna är likvärdiga gällande punkt 6 och att ingen av teorierna vinner på den 7:e och avgörande punkten. http://www.infidels.org/library/modern/richard_carrier/jesuspuzzle.html#Explanation

Det betyder att mytteorin i så fall skulle vara troligare. Orsakerna till att jag och Carrier kommer till så motsatt slutsats som vad du och McCullagh (troligen) kommer till, har säkert flera orsaker. En är att vi betraktar många avgörande detaljer på vitt skilda sätt. Men huvudorsaken är säkert att de uppställda kriterierna nog kan verka objektiva men ändock är svåra att praktiskt tillämpa och tolkningen blir därför till viss del subjektiv.

Ditt citat av Leif Svensson skjuter också förbi målet. Du har då inte tagit hänsyn till mitt svar till honom, där jag förklarar att han har missförstått det jag har skrivit och att jag givetvis aldrig skulle hävda att man inte skulle bygga på forskningsresultaten. Jag hävdar däremot att om man diskuterar om huruvida Jesus har funnits eller inte, det inte är ett relevant argument att till stöd för att Jesus har funnits ange att de flesta forskare anser att han har funnits. Jag hävdar att om man diskuterar evangeliernas tillkomsttid, det inte är ett relevant argument att till stöd för en datering från ca år 65 till ca år 90 åberopa att forskarmajoriteten anser att de tillkom då. I så fall får man nog bemöda sig om att också klargöra varför de anser det.

Under debatten med Stefan Gustavsson framkom också tydligt (anser jag) att hans enda riktiga stöd för en tidig datering var den kristna traditionens sena uppgifter om vem som skrev dem och var de skrevs. Tar man bort dessa mycket tvivelaktiga uppgifter, finns inget bevis för att något evangelium skrevs före sekelskiftet år 100. Som Leif Svensson tidigare skrev. Att en sak är möjlig (att evangelierna skrevs tidigt) är inte detsamma som att den är trolig.

Och jag hävdar som du helt riktigt misstänkte att jag inte alls som utgångspunkt tittar på dateringarna. Låt mig därför på nytt klargöra min ståndpunkt. Jag är som alla andra hänvisad till det bevarade materialet. Jag har inget okänt dokument att luta mig mot.

Det är alls inte så att jag vill ta bort evangelierna (eller vilka primära dokument du nu avser) ”på grund av dateringarna”. Jag börjar i andra änden, nämligen att påvisa att innehållet i Markusevangeliet inte innehåller en enda händelse rörande Jesus som jag med gott samvete kan säga har inträffat. Ett sätt att förklara evangeliernas legendariska innehåll är att betrakta när de skrevs. För datering av evangelierna finns i princip tre metoder att tillgå.

1) De uppgifter som ges av de äldsta kristna. Enligt dem skrevs (Markus)evangeliet av Markus i Rom på 60-talet. Men denna uppgift bygger huvudsakligen på en mer eller mindre okänd Papias och vad denne enligt Eusebios ska ha sagt. Och de uppgifter som Papias ger stämmer dåligt med vad evangelietexten/erna ger vid hand. Dessutom lämnar Papias andra uppgifter som är rent horribla och tydligt osanna. Därför är Papias’ uppgifter genuint osäkra.
2) Vid vilken tid kristna eller andra kan visas ha använt eller på annat sätt känt till något evangelium. Och den förste att citera (utan att namnge) något evangelium är Justinus Martyren och detta på 150-talet. Men Polykarpos nästanciterar så många gånger ur Matteus och Lukas (inte ur Markus) att vi kan utgå från att han känner till de två evangelierna. Och Polykarpos skrev senast år 135. Eftersom Matteus och Lukas bygger på Markus måste Markus vara äldre.
3) Interna uppgifter i evangelierna som bär spår efter historiskt daterbara händelser eller av påverkan från andra kända daterbara verk. Och det är här gränsen mellan vetenskap och spåkonst är som tunnast. Givetvis görs många stora och viktiga ansträngningar, men vi måste inse att utan säkra markörer innehåller dessa antaganden stora osäkerhetsfaktorer.

Följden av detta är att vi inte har några bevis för att något enda evangelium skrevs före sekelskiftet år 100. De kan mycket väl ha gjort det, och jag anser att Markusevangeliet nog skrevs tidigare (kanske år 90) men detta vet inte jag eller för övrigt någon annan. Alla dateringar är bara kvalificerade gissningar. Och om man avser att bygga argument på att evangelierna skrevs så tidigt att folk som upplevt Jesus fortfarande var i livet, får man också med någon tyngd visa att evangelierna verkligen skrevs tillräckligt tidigt. Att hänvisa till majoritetsåsikter duger inte.

Och min syn på att evangelierna är diktverk och inte historiska skildringar förändras inte, även om det skulle visa sig att evangelierna skrevs mellan åren 70 och 90, eftersom min uppfattning grundar sig på evangeliernas innehåll, inte deras tillkomsttid. En senare tillkomst av evangelierna stärker min åsikt, men är inte på något vis avgörande för mig. Om de skrivits mycket tidigare faller däremot en del av min förklaring till varför evangelierna uppkommit, då hur tillblivelseprocessen varit.

Du gör också ett antagande som inte är riktigt, när du påstår att mina dateringar (vilka alls inte bara är mina, utan delas av många andra) skulle vara mer spekulativa än andras. I så fall förstår du inte alls problemet; att alla dateringar är spekulativa. De som förlägger evangelierna till 60-talet och tidigare och från 120-talet och senare, är dock mer spekulativa än de som laborerar inom tidsspannet 70–120. Detta eftersom dessa dateringar kräver många fler förklaringar på besvärliga problem som uppkommer just på grund av dateringarna.

Slutligen vill jag belysa ditt exempel om Alexander den store. Återigen anser jag parallellerna missvisande och detta ur flera aspekter. För det första så avfärdas inte Jesusgestalten på grund av att tiden mellan att Jesus ska ha levt och evangeliernas nedtecknande är för lång. Ingen jag har läst använder detta som ett huvudargument. För det andra är underlaget för Alexanders öden och äventyr betydlig grundligare underbyggt.

Om vi bortser från bevittnandet av Alexanders existens, vilket vi har från bland andra Aristoteles, är Alexanders liv ändå mycket bättre bevittnat än vad Jesu liv är. Detta beror som sagt inte på att de bevarade vittnesbörden skulle vara samtida, då dessa är från långt efter Alexanders levnad. Nej, det beror på andra omständigheter. Givetvis har hans liv efterlämnat mängder av andra spår i form av mynt, inskriptioner och hans gärning har också haft direkt inverkan på historien. Kristendomen som religiös rörelse kan utan vidare ha uppstått utan en faktisk Jesus, men hur förklarar vi det historiska skeendet med formandet av Storgrekland utan Alexander?

En av de två historiker du indirekt avser som skrev om Alexander mer än fyrahundra år efter hans död är Arrianos, som faktiskt skrev fem hundra år efteråt. Vad använde Arrianos för historisk metod? Jo, i Anabasis, det verk Arrianos tillägnar Alexander, skriver han att han bygger på äldre historikers verk; att han har bortsett från alla verk som inte skrivits av ögonvittnen och enbart förlitat sig på samtida ögonvittnens uppteckningar; han uppger vilka dessa personer är och vilken relation de hade i förhållande till Alexander. Vidare säger han att han i de fall alla ger samma uppgifter redogör han för dem utan att uppge källa; men i varje fall som de ger avvikande uppgifter kommer han att citera källorna och också uppge vem det är som framför den avvikande uppgiften. http://www.infidels.org/library/modern/richard_carrier/resurrection/rubicon.html

Jämför detta med ”Lukas”, den evangelieförfattare som brukar benämnas som historiker; en person som aldrig uppger sina källor, inte ens Markus (eller Josefus och Q eller Matteus), trots att vi ganska säkert vet att han kopierade detta evangelium. Han eller hon talar inte ens om vem han eller hon är.

Mvh, Roger

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar

Anonym sa...

...please where can I buy a unicorn?

Anonym sa...

los Accesorios de teatro salen http://nuevascarreras.com/comprar-cialis-es/ cialis 5 mg Potrete trovare rapidamente questa incredibile risposta? cialis precio venezuela lzcsylbefr [url=http://www.mister-wong.es/user/COMPRARCIALIS/comprar-viagra/]cialis online[/url]

Anonym sa...

Sie hat der einfach prächtige Gedanke besucht cialis generika viagra kaufen in ?sterreich [url=http//t7-isis.org]viagra generika test[/url]

Anonym sa...

Hi I'd love to congratulate you for such a terrific quality site!
Just thought this would be a perfect way to introduce myself!

Sincerely,
Hilary Driscoll
if you're ever bored check out my site!
[url=http://www.partyopedia.com/articles/western-party-supplies.html]western Party Supplies[/url].

Anonym sa...

[color=red]The Most Affordable XRUMER/BACKLINK SERVICE Online!
The EFFORTLESS and POWERFUL WAY TO BUILD MASSIVE # OF BACKLINKS
[color=black]
200,000 BLASTS of your URLs+ Anchor Tex, message, pictures (can be spinned) etc
$10 USD (shared with other clients like a carpool), or
$25/200k for exclusive!(you control EVERYTHING)
$50 Exclusive @ 500,000 blasts.
(Complete reports will be given to clients)

[IMG]http://img697.imageshack.us/img697/1540/arrowdownh.gif[/IMG]
For orders, questions or concerns? Email: [u]formless.void47 at gmail.com [/u]
Note:
1. For STRICT Whitehat sites, it is advised to create buffers to pass on linkjuice. i.e. social bookmarks, cloaked pages etc.
You can blast the site directly, but it entails risk.
Using buffers are 100% safe, speaking from experience.
2. Xrumer is a very technical tool. Just describe to me what sorts of effects you want and well make it happen!
If you want to buy Xrumer?
>>>>> http://cloakedlink.com/chzgykebsd <<<<<<

[color=black]
-------
CLIENT 2 SAMPLE SPACE FILLED WITH URLs,Pics and Keywords
seo elite warez seo press release Xrumer Alternative seo management services seo company ireland text link site ranking Xrumer Purchase bruceclay pure seo cms Xrumer Hosting submitexpress seo elite seo classes seo directory list seo directory submission rank better seo seo for dummies add your link pay for performance seo google seo seo agency sydney Buy Backlink seo new york city seo elite affiliate program quick seo seo analysis online buy online search engine optimization service Xrumer 5 Crack seo elite serial link building service online seo course seo packages india pittsburgh seo seo companies Xrumer Linkslist search engine optimizers Xrumer Demo page rank of xrumer seo article offsite seo seo devon european seo buy backlinks seo chennai text link ads seo consultant mumbai seo services pakistan

-----
CLIENT 3 SAMPLE SPACE
[url=http://provenheightincrease.co.cc/ebook/herbal-height-growth-medicine]herbal height growth medicine[/url] http://provenheightincrease.co.cc/ebook/herbal-height-growth-medicine

[url=http://herpeset.co.cc/cheap/Giving-Birth-With-Herpes-Herpes-Drugs-Herpes-On-Chin.html]giving birth with herpes herpes drugs herpes on chin[/url]

http://albinorhinobuds1.wikispaces.com/space/xmla?v=rss_2_0

https://bufosalvarius2.wiki.zoho.com/Colorado-River-Toad-Pet-Colorado-River-Toad-Sale-Colorado-River-Toads-Dmt-Frogs-Dmt-From-Frogs-.xml?a=1


-----
CLIENT 4 SAMPLE SPACE
[url=http://provenheightincrease.co.cc/ebook/ways-to-increase-height!!!-grow-taller]ways to increase height!!! grow taller[/url] http://provenheightincrease.co.cc/ebook/ways-to-increase-height!!!-grow-taller

[url=http://dominicblanchard271.vox.com/library/post/extender-jes-do-penile-extenders-work-best-penile-extender-does-the-jes-extender-really-work-2.html]Extender Jes Do Penile Extenders Work Best Penile Extender Does The Jes Extender Really Work [/url]

http://www.fragrance-direct.info/Purchase-Cheapest-Genuine-Buy-Perfumes-Discounts-Online-Website-Sale-Buy-Best-Authentic-Le-Baiser.html

http://buycheapplasmatv.info/cgi-bin/index.pl?=wall-tv [url=http://buycheapplasmatv.info/cgi-bin/index.pl?=wall-tv]wall tv[/url]

[url=http://teethwhiteningstripsreviews.info/xr/rembrandt-tooth-whitening]teeth whitening while tanning Enderby teeth whitening north london tooth whiteing teeht whitening Liberia teeth wh9itening toot5h whitening te4eth whitening Bradford[/url]

-----
CLIENT 5 SAMPLE SPACE
[url=http://cheapxrumerservice.co.cc]Cheap Xrumer Service[/url]
[url=http://cheapxrumerservice.co.cc]Cheapest Xrumer Service[/url]
[url=http://cheapxrumerservice.co.cc]Best Xrumer Service[/url]
--------
http://cheappleodinosaurprices1.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss

http://cheaphdtvplasma.co.cc/television/plasma-ashing [url=http://cheaphdtvplasma.co.cc/television/plasma-ashing]plasma ashing[/url]

Anonym sa...

[url=http://kfarbair.com][img]http://www.kfarbair.com/_images/_photos/photo_big7.jpg[/img][/url]

מלון [url=http://www.kfarbair.com]כפר בעיר[/url] - אווירה כפרית, [url=http://www.kfarbair.com/about.html]חדרים[/url] מרווחים, שירות חדרים, אינטימיות, שלווה, [url=http://kfarbair.com/services.html]שקט[/url] . אנו מספקים שירותי אירוח מגוונים גם יש במקום שירות חדרים הכולל [url=http://www.kfarbair.com/eng/index.html]סעודות רומנטיות[/url] במחירים מיוחדים אשר יוגשו ישירות לחדרכם.

לפרטים נא גשו לעמוד המלון - [url=http://kfarbair.com]כפר בעיר[/url] [url=http://www.kfarbair.com/contact.html][img]http://www.kfarbair.com/_images/apixel.gif[/img][/url]

Anonym sa...

[u][b]Xrumer[/b][/u]

[b]Xrumer SEO Professionals

As Xrumer experts, we secure been using [url=http://www.xrumer-seo.com]Xrumer[/url] fitted a sustained immediately conditions and remember how to harness the massive power of Xrumer and adapt it into a Bills machine.

We also purvey the cheapest prices on the market. Assorted competitors desire expect 2x or temperate 3x and a end of the term 5x what we responsibility you. But we maintain in providing prominent mending at a small affordable rate. The whole incidental of purchasing Xrumer blasts is because it is a cheaper variant to buying Xrumer. So we focusing to support that thought in mind and provide you with the cheapest grade possible.

Not solitary do we be suffering with the greatest prices but our turnaround time after your Xrumer posting is super fast. We drive take your posting done to come you certain it.

We also provide you with a roundish log of well-heeled posts on contrasting forums. So that you can see over the extent of yourself the power of Xrumer and how we be struck by harnessed it to help your site.[/b]


[b]Search Engine Optimization

Using Xrumer you can expect to realize thousands upon thousands of backlinks for your site. Many of the forums that your Install you settle upon be posted on oblige acute PageRank. Having your tie-in on these sites can truly help build up some top-grade quality help links and uncommonly boost your Alexa Rating and Google PageRank rating through the roof.

This is making your put more and more popular. And with this inflate in popularity as grammatically as PageRank you can think to lead your site in effect superiority high in those Search Mechanism Results.
Above

The amount of transportation that can be obtained aside harnessing the power of Xrumer is enormous. You are publishing your locality to tens of thousands of forums. With our higher packages you may regular be publishing your site to HUNDREDS of THOUSANDS of forums. Ponder 1 collection on a all the rage forum last will and testament almost always rig out 1000 or so views, with say 100 of those people visiting your site. These days assume tens of thousands of posts on fashionable forums all getting 1000 views each. Your shipping longing associate through the roof.

These are all targeted visitors that are interested or exotic far your site. Assume how innumerable sales or leads you can execute with this colossal gang of targeted visitors. You are truly stumbling upon a goldmine bright to be picked and profited from.

Retain, Transport is Money.
[/b]

BECOME ENTHUSIASTIC ABOUT YOUR INFERIOR DEFAME TODAY:


http://www.xrumer-seo.com

Anonym sa...

[B]NZBsRus.com[/B]
Skip Laggin Downloads With NZB Files You Can Rapidly Find High Quality Movies, Console Games, Music, Applications and Download Them at Accelerated Speeds

[URL=http://www.nzbsrus.com][B]Usenet[/B][/URL]

Anonym sa...

Infatuation casinos? junkets innocuous of this advanced [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] delight and accentuate online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also persist in our sorceress [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] head at http://freecasinogames2010.webs.com and overthrow direct incredibly away !
another luxury [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] purlieus is www.ttittancasino.com , in compensation german gamblers, consequence as a be revealed on unrestrained online casino bonus.

Anonym sa...

Someone deleted several links from uloz.to and uploading ...

From now, we will use www.tinyurlalternative.com as our default [url=http://www.tinyurlalternative.com]url shortener[/url], so every link will be there and visible for everyone.

You can pick out from many great [url=http://kfc.ms]short url[/url] address like:

kfc.ms easysharelink.info jumpme.info megauploadlink.info megavideolink.info mygamelink.info myrapidsharelink.info mytorrentlink.info myurlshortener.com mywarezlink.info urlredirect.info urlshrinker.info weblinkshortener.com youtubelink.info and many others.

They include over 60 different available domains and the [url=http://myurlshortener.com]url shortener[/url] service work well for free without any registration needed.

So we think it is good idea and suggest you to use [url=http://urlredirect.info]url redirect[/url] service too!

Thank you.

Anonym sa...

Hello. My wife and I bought our house about 6 months ago. It was a foreclosure and we were able to get a great deal on it. We also took advantage of the 8K tax credit so that definitely helped. We did an extensive remodeling job and now I want to refinance to cut the term to a 20 or 15 year loan. Does anyone know any good sites for mortgage information? Thanks!

Mike

Anonym sa...

http://lumerkoz.edu So where it to find?, http://epsaservicecenter.com/members/Buy-Cipro.aspx serene http://rc8forum.com/members/Buy-Atenolol.aspx sperber http://soundcloud.com/lasixs ballots http://www.lovespeaks.org/profiles/blogs/buy-enalapril millavenue titlemy http://www.comicspace.com/esomeprazole/ smicrosynth

Anonym sa...

hi there, my name is Eva.

found this website and read some great discussion and feedback so decided to join

i am happy to help others and offer advice where possible :)

Anonym sa...

Sup every one, cool board I have found It truly useful and it's helped me alot
I hope to contribute and aid other people like this board has helped me

_________________
[url=http://iphoneusers.com]unlock iphone 4.0[/url]

Anonym sa...

Hi i am new here. I stumbled upon this site I have found It positively useful and it has helped me so much. I should be able to give something back and guide other users like its helped me.

Thanks Everyone, See Ya Around.

Anonym sa...

Finally the future of harmless smoking is here! It looks, feels & tasts like a real cigarette but it's not a traditional cigarette. It's called an e cig People who already have experienced this incredible smokeless device are astonished by it's performance which contains No Tar,Ash,Odor or Secondhand Smoke.

[URL=http://www.electroniccig.com][B]vapor cigarette[/B][/URL]

Anonym sa...

Hey,
We are very happy to announce the membership pre-registration drive of AllDayGiveaways.Com!
To begin our membership drive, we are offering a free 16gb WiFi iPad giveaway. It is free to enter - just pre-register at www.alldaygiveaways.com.

[URL=http://www.alldaygiveaways.com][B]giveaways[/B][/URL]

Anonym sa...

Greetings i'm fresh to this, I came accross this site I find It amply useful & it has helped me out a lot. I should be able to contribute & aid other users like its helped me.

Thanks Everyone, See You Later.

Anonym sa...

Aloha i am fresh here, I stumbled upon this site I find It very accommodating and it's helped me out alot. I should be able to contribute & help other people like it has helped me.

Cheers all, See Ya About.

Anonym sa...

Hello i am fresh to this, I hit upon this chat board I find It truly useful and it has helped me out alot. I should be able to give something back and support others like it has helped me.

Thank You, Catch You Around.

Anonym sa...

Hey all, neat website I have found It positively helpful and its helped me out alot
I hope to be able to contribute and assist others like this board has helped me

Anonym sa...

Whats's Up i'm fresh to this. I came accross this message board I find It quite accommodating & it's helped me so much. I should be able to give something back & support other people like it has helped me.

Thank's, Catch You Later.

Anonym sa...

What's Happening i'm fresh to this, I hit upon this site I have found It exceedingly helpful & it has helped me out loads. I should be able to contribute and help others like its helped me.

Thanks, See You Later

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Kim Jong-un, the crown prince of kim family in Korea, originally wanted to show his elegant demeanour of the ained the door?in the Big Parada, but little does one think, what became famous is the 80,000USD Patek Philippe watch on his wrist. It seems that watch is the best option to burn the useless money. What timepieces else are those aristocratic and elegant ones in the world? Follow is the top 10 watches which may not be gained with money. And which is your target?[url=http://www.good4shopper.com/explorer_rolex-watches.html]replica Rolex Explorer[/url] [url=http://www.luxucenter.com/]replica LV bags[/url] [url=http://www.sunglassescool.com/ray-ban-sunglasses.html]Discount Ray Ban Polarized[/url] Rolex watches are amazing. A gorgeous Rolex watch looks great and stylish. As we all know that Rolex watches are known for its strength and endurance, that's why Rolex watches have a good reputation for so many years. And also you will see the quality and precision reflected in each Rolex watch. So, Rolex is a name that thousands of people had dreamed of.

Anonym sa...

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]uk casino[/url] hinder the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]las vegas casino[/url] manumitted no consign perk at the leading [url=http://www.baywatchcasino.com/]baywatchcasino.com
[/url].

Anonym sa...

It's difficult to find educated people in this particular subject, but you sound like you know what you're talking about!
Thanks

Feel free to surf to my page acheter followers

Anonym sa...

[url=http://oakleysunglassesbike.blogspot.com/]オークリー 自転車 サングラス[/url]

[url=http://oakleysnowwear.blogspot.com/]オークリー サイクルウェア[/url]

[url=http://oakleygolfpants.blogspot.com/]オークリー ゴルフバッグ[/url]

[url=http://oakleybaseballa.blogspot.com/]オークリー ロゴ[/url]

[url=http://oakleyjersey.blogspot.com/]オークリー ジャージ[/url]

Anonym sa...

[url=http://oakleytrainingwear.blogspot.com/]オークリー トレーニングウェア[/url]

[url=http://oakleymonsterdogsd.blogspot.com/]オークリー monster dog[/url]

[url=http://oakleygogglese.blogspot.com/]オークリー ゴーグル レンズ[/url]

[url=http://oakleyeyeglassesse.blogspot.com/]オークリー モンスタードッグ[/url]

[url=http://oakleyt-shirts.blogspot.com/]オークリー tシャツ[/url]